chilipeppers

Какво е chilipeppers?

#

#Chilipeppers

са чифт ръчно изработени обеци от глина и акрил във формата на червени „люти чушки“, които се продават с цел събиране на средства за кауза, която подпомага ежедневните нужди за отглеждане на деца от семейства в нужда. Дарените средства служат за покриване на разходи за храна, лекарства, памперси, дрехи, ученически пособия, такси за обучение и други неща от първа необходимост. През 2019 г. всички събрани средства са с цел организиране и провеждане на приключенски лагери за деца в риск, които целят подпомагане на тяхното психо-физическо състояние, личностно развитие и по-успешната им социална интеграция.

#

Какво означава деца в риск и защо се налага да ги подпомагаме?

Повече от 4000 деца в България са изложени на риск от отнемане от естествената им семейна среда и даване за отглеждане в приемни семейства, поради това че биологичните им родители не са в състояние да се грижат за тях към настоящия момент. Има много причини, поради които родителите не са в състояние да се грижат за децата си, като: крайна бедност, липса на собствен дом, продължително заболяване или инвалидност, разпадане на семейството при смърт на родител, развод или раздяла. Събраните средства подкрепят ежедневната издръжка на децата, така че да не бъдат отнети от естествената им семейна среда и да продължават да бъдат отглеждани от своите родители. В риск са и децата, настанени за отглеждане в Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и приемни семейства. Това са деца сираци, изоставени, отхвърлени, с тежки съдби, нуждаещи се от любов, подкрепа, разбиране и подадена приятелска ръка. 

#

Как събраните средства достигат до тези семейства и деца?

Вече 2 години #ChilipeppersCause си сътрудничи с Kids Care и Сдружение “Съучастие”, посредством които събраните средства отиват по предназначение, като за похарчените средства се предоставят подробни отчети качени на страницата ни тук, в раздел “Отчети”.

Мисия

#ChilipeppersCause е една идея без бюджет и без комерсиален интерес, но пък с призвание, да прави Добро и има нужда да стигне до повече хора, без да използва комерсиални начини за целта.

#ChilipeppersCause е отворена платформа за всеки, който би искал да се включи и да подпомогне общата кауза с лични усилия, било то чрез даряване на средства или подпомагане нейното популяризиране без да използва комерсиални начини за това.

#ChilipeppersCause има за цел подпомагане ежедневната нужда на деца от бедни семейства, но също така имаме стремежа да работим в посока на социалната интеграция и личностно развитие на деца в риск.

История

Нашата история

През  август 2016 възниква идеята за доброволческа благотворителна инициатива, която цели с продажбата на ръчно изработени обеци от глина във формат на червени люти чушки да подкрепя кауза, подпомагаща ежедневните нужди на деца от бедни семейства. За това време доброволната инциатива успява да събере: 550 лв. през 2016, 968 лв. през 2017, 1 627 лв. през 2018 г.

През 2017 Цапаница се присъединява към инициативата, като субсидира отпечатването и вложения труд в производство и логистика на поръчаните тениски с логото на инициативата. Всеки може да създаде сам и да поръча онлайн тениска #ChilipeppersCause в любим цвят, точен размер и модел, който харесва на страницата на Цапаница от тук: https://capanica.bg/category/314/chili-peppers-cause-lyuti-chushki.html

За това време повече от 80 тениски с “Люти чушки” се разхождат по света и у нас, сред които и няколко бебешки бодита и детски тишърти.

Декември 2017 г, както и през 2018 г. “Люти чушки” имат свой благотворителен щанд на Коледния хендмейд фест Коледа в Капана, осигурен безплатно от организаторите. Така Chilipeppers достига до хората и на живо.

През 2018 г. към инициативата се присъединяват и Big Ice Expeditions в лицето на екстремния атлет и планински фотограф Бранислав Бранков. Така през втората половина на 2018 г. всички експедиции на Big Ice Expeditions, направените презентации  и мотивационни лекции пред заинтересована аудитория придобиват смисъла да съдействат за популяризиране и събиране на средства за ChilipeppersCause. Календарът “Живи планини” за 2019 г. на Бранислав Бранков, с 13 вдъхновяващи екстремни фотографии от родните планини, Алпи и Патагонски Анди, е също посветен на инициативата.

2019 г. се заражда идеята за организиране на детски лагер в планината Chilipeppers Adventures, основан изцяло на идеята за благотворителност и доброволчество. Лагерът се проведе успешно от 24 до 26 май 2019 г. на хижа Плевен и Читалнята “Книги в облаците”. Инициативата срещна подкрепата на институции и доброволци. В нея се включиха 20 деца в риск, представители на институции и Сдружение Съучастие, както и 23-ма доброволци. Децата получиха ударна доза адреналин с разходки из Северен Джендем, като направиха 5-часов преход до пещерата Водните дупки, имаха практически занимания по бивакуване и оцеляване сред дивата природа, посрещнаха 24 май в Читалнята “Книги в облаците” с литературно четене на “Малкият Принц”, изминаха своите първи повече от 1000 м. позитивна денивелация за 3-те дни на престоя си, преодоляха много граници, помагаха си и се подкрепяха взаимно по пътеките, видяха, че могат. Всичко това оказа изключително добро въздействие върху децата и вдъхновени от позитивния ефект върху тях проведохме нова проява под наслова Chilipeppers Adventures, този път на морето – Детски къмпинг Силистар. Лагерът се проведе от 2 до 4 август 2019 г. на къмпинг Силистар в Странджа. Взеха участие 18 деца и още толкова възрастни като доброволци. Децата спаха на палатки, бивакуваха, караха сърф, колело, посетиха летателната база в Приморско, за да се срещнат със skydiver общността, начело с Брани, всички заедно се забавлявахме и си говорихме много край лагерния огън.

В момента тече кампания по събиране на средства за следващото ни мероприятие, което скоро ще придобие своя облик. Всеки, който иска да съдейства, може да го направи като си поръча нещо от благотворителния ни базар на страницата, следи за благотворителни акции и инициативи, в подкрепа на Люти чушки. Сащо така, всеки, който има идеи за предстоящи инициативи, както и желание да участва доброволно в организацията и изпълнението им е добре дошъл!

Тук е мястото да благодарим на всички онези, които ни подкрепят като носят своите тениски, бъфове и обеци в името на Доброто и за каузата!

Благодарим ви!

Екип

Доброволците на Люти чушки
Мария

Доброволец

Мария прави Люти Чушки от глина и решава да ги посвети на кауза, свързана с деца. Така се свързва с Kids Care и Сдружение “Съучастие”. Създава страницата на #ChilipeppersCause във фейсбук, в която кани приятели. Започва да продава #chilipeppers, като дарява средствата на каузата. Постепенно към инициативата се присъединяват партньори и други доброволци.


Поли

Доброволец

Поли има грижата за дизайна, производството и качеството на брандираните артикули, които продаваме с цел събиране на средства за инициативата. Нейна е идеята за chili бъфовете и туристическите канчета. Поли се запознава с Мария на хижа Вихрен в Пирин на връх Нова година през 2016-та и оттогава пламва симпатия, която прераства в приятелство.


Дени

Доброволец

Дени е най-новият член на екипа. Тя е уеб / графичен дизайнер, който се присъедини към инициативата след обява във фейсбук страницата на #ChilipeppersCause, за това че си търсим уеб дизайнер доброволец. Дени беше много вдъхновена от каузата, защото е запален планинар, ентусиаст и обича да се впуска в предизвикателства и да помага с каквото може и ето, че сайта вече е факт, благодарение на Дени.

Поля

Доброволец

Поля е психолог с дългогодишен опит и Човек с голямо сърце. Тя работи с деца и семейства в приемна грижа, деца с поведенчески проблеми, осъществява психологическа подкрепа и рехабилитация на деца със специални потребности, медиира в процеса на осиновяване, подготвя детето в процеса на настаняване в приемно семейство, осиновяване и реинтегриране в биологичното семейство. Поля е в основата на разговорите с родителите, децата, институциите и е в цялостната подготовка на лагера. Истинско чудо е, че се срещнахме!

Брани

Доброволец

Атлет и идеен основател на проекта Big Ice Expeditions, skydiver, outdoor фотограф, планински водач и активен член на #ChilipeppersCause, той се присъединява към инициативата през 2018-та, като през това време активно я популяризира и събира средства чрез всичко, което прави, продажбата на календара ”Живи планини” с авторски фотографии, публични презентации на експедициите му в Исландия, Патагония и др.

Марти

Доброволец

Марти е сред първите, които подкрепят каузата. Запален планинар, планински водач, байкър и много, много позитивен човек. Марти се среща с Мария на Мусала през януари 2015 г. и оттогава посрещат изгреви и залези от високото, с уклон към „бруталийки“ 😀, но това е друга тема. Повече от 30% от дарените средства за каузата на #Chilipeppers през изминалата година са дарени благодарение на Марти и приятелите му.

Блог

Най-ново от блога

Какво се случва около нас
60908479_1009852515887889_777442183551647744_o

Вместо Доклад

Поглед отвътре към събитието Chilipeppers Adventures Поля Златилова – психолог, доброволец, приключенец, съорганизатор в инициативите на Люти Чушки Лагеруването, организирано от доброволческата платформа „Люти чушки” продължи само 3 дни /от 24 до 26 май/, но…
82331692_1199668666906272_7335736083516227584_n

Люти Чушки през зимата, 29 февруари – 3 март, хижа Плевен

Време е за зимни Люти Чушки приключения! Запазете датата и мястото в календарите си, поканете и всеки, който би желал да стане доброволец в нашето ново приключение в зимната планина. Мястото е култово – хижа…
коледавкапана

Коледа в Капана

И тази година Люти чушки ще има свой безплатен щанд на Коледа в Капана, благодарение на любезните домакини! Очакваме ви на 23 декември, 10 – 17 ч., на щанд 36 на Коледа в Капана, Пловдив.…

Партньори

Партньори

Kids Care

Наш идеен партньор и вдъхновител. Чрез тях достигнахме до Сдружение “Съучастие” и така събраните средства от инициативата отиват по своето предназначение, за което получаваме и необходимата отчетност.

Цапаница

Грижат се за отпечатването и логистиката на тениските на #ChilipeppersCause, като спонсорират производството. Брандирани тениски с логото на инициативата в различен цвят и големина можете да поръчате директно от техния сайт на: https://capanica.bg/category/314/chili-peppers-cause-lyuti-chushki.html

Big Ice Expeditions

Проект, имащ за цел прекосяването на най-големите ледени шапки в света, ръководен от атлета Бранислав Бранков. Основни цели до този момент са ледените шапки в Исландия и Патагония, където Big Ice Expeditions правят няколко успешни експедиции от 2016 насам. Атлетите на проекта активно подпомагат популяризирането на инициативата, както и съдействат чрез всички свои активности за събирането на средства. Можете да следите техните активности от тук: https://www.facebook.com/bigice.expeditions.bg/

“Книги в облаците”

Читалнята “Книги в облаците” е наш идеен партньор и съмишленик и ще ни подкрепи безвъзмездно като настани заниманията ни по време на лагера за децата #ChilipeppersAdventures.

Хижа Плевен

Хижа Плевен, разположена в сърцето на Стара планина, сгушена под връх Ботев, ще бъде нашият “дом и училище” по време на детски лагер в планината #ChilipeppersAdventures.

Aloha Design

Благодарение на Aloha design, в лицето на Дени, този сайт стана възможен. Дени вложи много и напълно доброволни усилия по създаването му, затова Люти чушки препоръчват Aloha design!

Aбониране за #ChilipeppersNews

Свържете се с нас

Форма за контакт

Намерете ни в социалните мрежи